To jeden ze smaczniejszych sposobów na rybę. Nie wychodzi sucha i ma pyszny sos
Ryby są bardzo zdrowe, ale niestety dosyć drogie. Z tego i innych powodów dosyć rzadko trafiają na nasze stoły. Ja mam jednak sposób, który pozwoli przygotować smaczne danie nawet z tańszej ryby. Co więcej potrawa wyjdzie soczysta, pełna smaku i lekkostrawna. Poznajcie tę ciekawą recepturę.
Z jakiej ryby zrobić klopsiki?
Klopsiki rybne można przygotować z różnych gatunków ryb. Równie dobrze sprawdzą się tu ryby morskie, jak i słodkowodne. Dobrze by miały delikatny smak i zwarte mięso, bo wtedy po zmieleniu będa miały odpowiednią konsystencję. Jeśli chodzi o gatunki ryb, to doskonale nadają się tu: dorsz, halibut, łosoś, szczupak, ale też nieco tańsze: mintaj, morszczuk, pstrąg, makrela czy karp. Gatunki ryb można też mieszać, co zapewni potrawie pełniejszy smak.
Jak zrobić klopsiki rybne w aromatycznym sosie?
Przepis na klopsiki rybne w aromatycznym sosie zaczerpnęłam z kuchni azjatyckiej. Potrzebne składniki nie są zbyt wymyślne i bez problemu można je kupić w naszych sklepach. A jeśli macie problem z dostaniem któregoś składnika lub po prostu nie chcecie specjalnie chodzić na zakupy, możecie ten składnik pominąć bez większej straty. Przygotowanie tej potrawy sprowadza się do przyrządzenia masy na klopsiki oraz uformowania i obsmażenia klopsików. Potem należy przygotować sos i poddusić w nim klopsiki.
Przepis: Klopsiki rybne w aromatycznym sosie
Klopsiki rybne duszone w sosie z dodatkiem groszku zielonego i tofu
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- azjatycka
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
Na klopsiki:
- 400 g filetów rybnych
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 białko jajka
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego lub zwykłego
Na sos:
- 200 g tofu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki czerwonej lub żółtej pasty curry
- 400 ml mleczka kokosowego
- 250 ml bulionu warzywnego lub rybnego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie klopsikówFilety opłucz, osusz, oczyść z resztek ości, rozdrobnij w blenderze lub drobno posiekaj. Dodaj jajko, skrobię, sos sojowy, sól, pieprz i olej. Masę wymieszaj, uformuj z niej nieduże kulki.
- Smażenie tofu i klopsikówNa patelni rozgrzej olej i zrumień pokrojone w kostkę tofu. Odłóż na bok. Na tej samej patelni podsmaż klopsiki rybne, aż się zarumienią. Przełóż je na talerz.
- Przygotowanie sosuNa patelni podsmaż posiekane: cebulę, czosnek, imbir i chili. Dodaj pastę curry i smaż przez 1 minutę. Wlej mleczko kokosowe i bulion, dodaj sos rybny i cukier. Sos zagotuj.
- Duszenie klopsikówDo przygotowanego sosu włóż podsmażone tofu i klopsiki. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Dodaj groszek i gotuj całość jeszcze 5 minut.
Wskazówka: Zamiast dusić, klopsiki rybne możecie też zapiec w sosie. Wystarczy 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jak podać klopsiki rybne w sosie?
Klopsiki rybne w sosie najlepiej będą smakować podane z ugotowanym na sypko ryżem basmati lub jaśminowym. Można je też zaserwować z makaronem ryżowym. Potrawę przed podaniem warto posypać świeżą, posiekaną kolendrą i/lub szczypiorkiem. Będzie smaczniejsza i bardziej apetyczna.